cie już świeżych truskawek, śmiało możecie zrobić z mrożonymi. W każdym razie, naprawdę warto! Inspirację ponownie znalazłam u Marty, zwiększyłam jedynie warstwę śmietanową i zrobiłam w kwadratowej formie. Resztę pozostawiłam bez zmian. Polecam!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta makowego:
- 6 białek
- szczypta soli
- 3/4 szk. mąki
- 1/2 szk. cukru
- 3/4 szk. suchego maku
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi
porcjami cukier i cukier waniliowy. Mąkę, proszek do pieczenia i mak
wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę przelać do
przygotowanej formy o wym. 21 x 21cm, piec około 40 minut w temp. 180°C.
Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.
Składniki masy truskawkowej:
- 500 g truskawek + 1/2 szk. wody
- 1 op. galaretki truskawkowej
- 1 op. budyniu waniliowego + 1/4 szk. wody
- 1/2 szk. cukru
Truskawki
zagotować w rondelku z cukrem i wodą, zmiksować blenderem, wsypać suchą
galaretkę, energicznie wymieszać. Budyń rozmieszać z wodą, wlać do masy
truskawkowej, pogotować chwilę, do zgęstnienia. Przestudzić.
Na
jeden blat makowy wyłożyć pół masy truskawkowej, przykryć drugim blatem
i wyłożyć pozostałą część masy, wyrównać. Odstawić do lodówki.
Składniki masy śmietanowej:
- 300 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo: tabliczka startej gorzkiej czekolady
Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę
rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, po lekkim przestudzeniu
szybko połączyć z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wyłożyć na masę
truskawkową, wyrównać, posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Udanych wypieków ;)
pyszne!!
OdpowiedzUsuń