poniedziałek, 8 grudnia 2014

Sernik z kulkami orzechowymi



Niedawno odkryłam, że połączenie twarogu i orzechów bardzo mi smakuje. Potwierdziło się to również w przypadku tego sernika. Ta idealna kompozycja smaków z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole. Polecam bardzo!

Źródło: 100 nowych ciast - przepisy siostry Anastazji (+ moje zmiany)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki tortowej
  • 1/3 szk. kakao
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o wym. 22 x 28 cm (dno wyłożyć pergaminem, natomiast boków niczym nie smarować). Biszkopt piec przez 30-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50 cm, wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Kulki orzechowe: *
  • 30 dag orzechów włoskich zmielonych
  • 1 1/3 szk. kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki razem wymieszać, na czas przygotowania masy serowej schłodzić w lodówce, a następnie utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego.

* Przepis na kulki podaję w oryginale, jednak z powodzeniem można pomniejszyć składniki o 1/3

Składniki masy serowej:
  • 75 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 125 g masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 8 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • skórka pomarańczowa
  • aromat pomarańczowy

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, proszek do pieczenia, aromat oraz skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą twarogową.

Na przygotowaną formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć kulki orzechowe, przykryć pozostałą częścią masy serowej. Piec w temp. 170°C przez około 60 minut. Ostudzić.

Składniki masy budyniowej:
  • 2 op. budyniu  waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)
  • 1 kostka Kasi

Na mleku z cukrem ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać rum.

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietany 30%
Śmietanę doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 2 minuty, energicznie wymieszać. Lekko przestudzić.

Przełożenie ciasta:

pierwszy blat biszkoptu - połowa masy budyniowej - sernik - połowa masy budyniowej - drugi blat biszkoptu - polewa czekoladowa

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print