Niedawno odkryłam, że połączenie twarogu i orzechów bardzo mi smakuje. Potwierdziło się to również w przypadku tego sernika. Ta idealna kompozycja smaków z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole. Polecam bardzo!
Źródło: 100 nowych ciast - przepisy siostry Anastazji (+ moje zmiany)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 3/4 szk. cukru
- 2/3 szk. mąki tortowej
- 1/3 szk. kakao
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o wym. 22 x 28 cm (dno wyłożyć pergaminem, natomiast boków niczym nie smarować). Biszkopt piec przez 30-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50 cm, wystudzić, przekroić na dwa blaty.
Kulki orzechowe: *
- 30 dag orzechów włoskich zmielonych
- 1 1/3 szk. kwaśnej śmietany
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki razem wymieszać, na czas przygotowania masy serowej schłodzić w lodówce, a następnie utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego.
* Przepis na kulki podaję w oryginale, jednak z powodzeniem można pomniejszyć składniki o 1/3
Składniki masy serowej:
- 75 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 125 g masła
- 30 dag cukru pudru
- 8 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
- skórka pomarańczowa
- aromat pomarańczowy
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, proszek do pieczenia, aromat oraz skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą twarogową.
Na przygotowaną formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć kulki orzechowe, przykryć pozostałą częścią masy serowej. Piec w temp. 170°C przez około 60 minut. Ostudzić.
Składniki masy budyniowej:
- 2 op. budyniu waniliowego
- 2 szk. mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka rumu (można pominąć)
- 1 kostka Kasi
Na mleku z cukrem ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać rum.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej
- 70 ml śmietany 30%
Śmietanę doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 2 minuty, energicznie wymieszać. Lekko przestudzić.
Przełożenie ciasta:
pierwszy blat biszkoptu - połowa masy budyniowej - sernik - połowa masy budyniowej - drugi blat biszkoptu - polewa czekoladowa
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz