wtorek, 16 grudnia 2014

Pierniczki nadziewane


Lubicie pierniczki? Jeśli tak, to i te powinny Wam posmakować. Szybkie w przygotowaniu, początkowo lekko twarde, ale z każdym dniem, zamknięte w puszce, nabierają cudownej miękkości. Polecam!

Inspiracja: spisane do zeszytu z internetu, docelowego źródła niestety nie przypomnę

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 2,5 szk. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. miodu
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
Dodatkowo: powidła śliwkowe, lukier

Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, połączyć z jajkiem, miodem, masłem i wodą. Zagnieść ciasto. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, bardzo delikatnie podsypując mąką. Na jeden płat nałożyć powidła w odstępach, przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć i foremką wycinać kształty. Ułożyć na blaszce w niewielkich odstępach, piec 15-20 minut w temp. ok. 170°C. Polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print