poniedziałek, 22 grudnia 2014

Piernik z suszonymi śliwkami



Kolejna propozycja na świąteczny stół. Dosyć oryginalny w smaku, szybki w przygotowaniu, nie wymagający długiego leżakowania..., choć z każdym dniem smakuje coraz lepiej. Może ktoś z Was zdecyduje się upiec właśnie ten piernik? Polecam!

Inspiracja odnaleziona na stronie Mała Cukierenka.


To ostatni wpis przed świętami, dlatego już teraz życzę Wam zdrowych, spokojnych świąt, spędzonych w gronie najbliższych Wam osób. Najsłodszego!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 120 g miodu
  • 50 g masła
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 300 g mąki
  • 1/4 szk. mleka
  • 200 g suszonych śliwek
Polewa: 100 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki masła - rozpuścić w kąpieli wodnej

Do rondelka włożyć masło, miód i przyprawy, podgrzewając rozpuścić, zdjąć z ognia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Do korzennej masy dodać sodę i ubite jajka, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać, wlać mleko, resztę mąki, ponownie wymieszać.

Śliwki pokroić, minimalnie obtoczyć w mące, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Całość przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm, piec około 60 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu oblać polewą.

Udanych wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print