Przedstawiam jedno z moich świątecznych ciast. Cudownie pachnące placki miodowe, przełożone słodkim kremem budyniowym, równoważącym kwaskowatość dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch to nic innego jak cud, miód i orzeszki :) Im starsze tym lepsze- warto poczekać 2-3 dni, aż blaty miodowe zmiękną. Uwielbiam!
Inspiracja: Miodownik z masą budyniową
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Placki miodowe:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Mąkę wymieszać z sodą, dodać margarynę, całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści, przestudzić. Dodać do reszty składników, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części. Formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć pergaminem, na dno rozwałkować pierwszą część ciasta. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. W ten sam sposób upiec drugi placek. Ostudzić. Rozwałkować trzecią część ciasta, odstawić na czas przygotowania masy orzechowej.
Masa orzechowa:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 120 g margaryny
- 2 łyżki miodu
Margarynę rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie surowe ciasto. Całość upiec w temp. 180°C przez 15 minut. Ostudzić.
Masa budyniowa:
- 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 100 g cukru
- 400 ml mleka
- 250 g margaryny Kasi
Z podanych składników ugotować budyń, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Dodatkowo: powidła śliwkowe (u mnie dżem z czarnej porzeczki)
Pierwszy miodowy placek posmarować połową powideł, a na powidłach połową masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować powidłami i masą budyniową. Przykryć plackiem miodowym z masą orzechową. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną, przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz