Kiedy
zobaczyłam przepis na te pierniczki, wiedziałam, że prędzej czy później
je zrobię. Nadziewanie pierniczków powidłami wymaga od nas trochę
cierpliwości, ale z każdym kolejnym nabieramy wprawy. Pierniczki są
miękkie i pachnące, a ich dodatkowym walorem jest lukier kawowy.
Podobno, z każdym dniem pierniczki są coraz lepsze. Aby bardziej
zmiękły, warto je postawić w wilgotnym pomieszczeniu lub schować w
szczelnej puszce z kawałkami jabłek. Polecam!
Źródło: Pierniczki brukowce
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 100 g miodu
- 1 jajko
- 50 g masła w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo: powidła śliwkowe
W garnuszku umieścić 2 łyżki cukru i skarmelizować (podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, kiedy cukier się rozpuści i zezłoci). Wlać 1/3 szk. wody, zagotować mieszając do rozpuszczenia karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Mąkę wymieszać z sodą, dodać jajko i masło, przestudzoną zawartość garnuszka i dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w temp. pokojowej.
Z
ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać,
nadziewać powidłami, sklejać i formować kulkę. Układać na blaszce w 1 cm
odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć). Piec w temp. 180°C
przez około 15-20 minut. Wyjąć, polukrować.
Lukier kawowy:
- 1 szk. cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżki wrzącej wody
- opcjonalnie 1 łyżka rumu*
Kawę
rozpuścić w wodzie, dodać cukier puder. Grzbietem łyżki ucierać do
uzyskania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać
odrobinę wody lub rumu.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz