środa, 3 grudnia 2014

Pierniczki brukowce

Kiedy zobaczyłam przepis na te pierniczki, wiedziałam, że prędzej czy później je zrobię. Nadziewanie pierniczków powidłami wymaga od nas trochę cierpliwości, ale z każdym kolejnym nabieramy wprawy. Pierniczki są miękkie i pachnące, a ich dodatkowym walorem jest lukier kawowy. Podobno, z każdym dniem pierniczki są coraz lepsze. Aby bardziej zmiękły, warto je postawić w wilgotnym pomieszczeniu lub schować w szczelnej puszce z kawałkami jabłek. Polecam!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo: powidła śliwkowe

W garnuszku umieścić 2 łyżki cukru i skarmelizować (podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, kiedy cukier się rozpuści i zezłoci). Wlać 1/3 szk. wody, zagotować mieszając do rozpuszczenia karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Mąkę wymieszać z sodą, dodać jajko i masło, przestudzoną zawartość garnuszka i dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w temp. pokojowej.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać powidłami, sklejać i formować kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć). Piec w temp. 180°C przez około 15-20 minut. Wyjąć, polukrować.

Lukier kawowy:
  • 1 szk. cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
  • opcjonalnie 1 łyżka rumu*
Kawę rozpuścić w wodzie, dodać cukier puder. Grzbietem łyżki ucierać do uzyskania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody lub rumu.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print