Po dłuższej nieobecności, wracam do Was jako szczęśliwa mężatka z kawałkiem bardzo dobrego ciasta makowego. Słodycz masy śmietankowo - czekoladowej przełamana jest soczystą wisienką. Ciasto idealnie smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce. Przepis znalazłam na blogu Zjem to!, podaję z moimi zmianami i oczywiście polecam!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto makowe:
- 4 jajka
- 170 g suchego mielonego maku
- 3/4 szk. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody przez lnianą ściereczkę.
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem migdałowym na puszystą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Dno formy o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa śmietankowa:
- 500g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody
Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu, pod koniec dodać żelatynę.
Masa czekoladowa:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g kremu typu Nutella
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości ciepłej wody
Składniki masy powinny być w pokojowej temperaturze. Mascarpone i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodać żelatynę.
Dodatkowo:
- 1 szk. drylowanych wiśni z kompotu
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- polewa czekoladowa
Złożenie ciasta:
Na ciasto makowe wyłożyć masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Rozprowadzić masę czekoladową. Ułożyć biszkopty i udekorować polewą.
Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić co najmniej 3-4 godziny.
Udanych wypieków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz