Jeśli lubicie marcepan, te kruche ciasteczka na pewno przypadną Wam do gustu. Są łatwe w przygotowaniu, w zamkniętej puszce długo zachowują świeżość, ładnie wyglądają, cudownie przy tym pachnąc... Idealne do grudniowej kawki, choć nie tylko. Polecam!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 2 szk. mąki
- 2 żółtka
- ½ szk. cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 150 g masy marcepanowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i masę marcepanową, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, do jednej dodać aromat migdałowy, a do drugiej kakao i mleko. Wyrobić obie części do połączenia się składników, po czym zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i schłodzić przez około godzinę w lodówce.
Każdą część rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na jednakowe prostokąty o długości około 40 cm i grubości około 5 mm. Ciasto jasne ułożyć na cieście ciemnym i lekko docisnąć wałkiem, żeby się połączyły, ale nie zdeformowały. Ciasto zwinąć wzdłuż w roladkę, ponownie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Schłodzone ciasto pokroić w plastry o grubości ok. 8-10 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić na kratce.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz