Spośród wielu przepisów na ciasto marchewkowe, mój wybór padł na ten, z Kwestii Smaków. Wybór idealny, ciasto jest niezbyt słodkie, najeżone ulubionymi bakaliami, zdrowe, przełożone aksamitnym kremem. Z kremu możecie zrezygnować, ciasto będzie równie smaczne. Przepis podaję z moimi zmianami, polecam! :)
------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g rodzynków
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu migdałowego
Jajka i cukier ubić do podwojenia objętości. Cieniutkim strumieniem dolać olej i aromat. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i delikatnie wymieszać.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do formy o wym. 21 x 21cm wyłożonej pergaminem. Piec przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do formy o wym. 21 x 21cm wyłożonej pergaminem. Piec przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Składniki kremu:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 30%
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywny krem, dodać serek, przestudzoną czekoladę oraz żelatynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Przykryć drugim blatem i schłodzić.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz