czwartek, 9 kwietnia 2020

Babeczki z makiem



Kruchutkie babeczki z bogatym wnętrzem w postaci masy makowej i wiśni będą cudownym dopełnieniem ulubionej kawy. Idealne na co dzień i od święta. Polecam! 
---------------------------
Ciasto:
  • 1/3 kostki zimnego masła 
  • czubata szklanka mąki 
  • 3 żółtka
  •  1/3 szklanki cukru
  •  szczypta soli 
  • esencja waniliowa
Masa makowa:
  • pół puszki gotowej masy makowej 
  • piana z jednego białka
Dodatkowo: 
  • wiśnie z syropu 
  • biała i gorzka czekolada, roztopione w kąpieli wodnej
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i wykleić nim foremki. Na spód wyłożyć po 2-3 wiśnie i przykryć masą makową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 st. C przez około 25 minut. Ostudzić na kratce i oblać czekoladą.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print