poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Gotowany sernik kajmakowy

Tym razem zapraszam na gotowany sernik kajmakowy. Ciasto cudownie pachnie orzechami laskowymi i świetnie współgra z kajmakową masą serową. Do sernika można użyć sprawdzonego sera z wiaderka. Przepis podglądnięty w Internecie, podaję z moimi małymi zmianami. Polecam!
---------------------------------------------
 Ciasto orzechowe:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/4 szk. cukru
  • 125g zmielonych orzechów laskowych
  • 1/4 szk. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. 5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec porcjami dodając cukier i na samym końcu żółtko. Wsypać sypkie składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy o wym. 24 x 24cm. Piec w 170 st. C przez około 30 min. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Sernik gotowany:
  • 1 kg twarogu zmielonego
  • 1/2 szk. cukru
  • 400g masy kajmakowej
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Jajka roztrzepać z mąką i odrobiną twarogu. Do garnka włożyć masło i rozpuścić z cukrem oraz masą kajmakową, dokładnie wymieszać. Włożyć twaróg i zagotować, często mieszając. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą przełożyć blaty orzechowe. Wyrównać. Na wierzchu można ułożyć folię bąbelkową i zdjąć po całkowitym wystudzeniu, wówczas uzyskamy ciekawy wzorek.

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print