Tym razem zapraszam na gotowany sernik kajmakowy.
Ciasto cudownie pachnie orzechami laskowymi i świetnie współgra z kajmakową
masą serową. Do sernika można użyć sprawdzonego sera z wiaderka. Przepis
podglądnięty w Internecie, podaję z moimi małymi zmianami. Polecam!
---------------------------------------------
Ciasto orzechowe:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/4 szk. cukru
- 125g zmielonych orzechów laskowych
- 1/4 szk. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Orzechy
wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. 5 białek ubić ze szczyptą
soli na sztywno, pod koniec porcjami dodając cukier i na samym końcu żółtko.
Wsypać sypkie składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do
przygotowanej formy o wym. 24 x 24cm. Piec w 170 st. C przez około 30 min.
Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Sernik gotowany:
- 1 kg twarogu zmielonego
- 1/2 szk. cukru
- 400g masy kajmakowej
- 200g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Jajka
roztrzepać z mąką i odrobiną twarogu. Do garnka włożyć masło i rozpuścić z
cukrem oraz masą kajmakową, dokładnie wymieszać. Włożyć twaróg i zagotować, często
mieszając. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie
zabulgocze. Jeszcze gorącą masą przełożyć blaty orzechowe. Wyrównać. Na wierzchu można
ułożyć folię bąbelkową i zdjąć po całkowitym wystudzeniu, wówczas uzyskamy
ciekawy wzorek.
Udanych
wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz