niedziela, 5 kwietnia 2020

Wojtusiowa babeczka brownie




Tym razem przedstawiam przepis na babeczkę z przepisu i w wykonaniu mojego Męża. Powstała z przepisu na wuzetkę, jest szybka i łatwa w przygotowaniu, dosyć słodka, aromatyczna i cudownie wilgotna. Polecam gorąco na nadchodzące święta i nie tylko!
-------------------------------------------------
 Składniki:
  •  2/3 kostki margaryny
  • 4/5 szk. cukru
  • 2 jajka
  • 12 łyżek mąki
  • 12 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • mały słoiczek dżemu wiśniowego lub truskawkowego
  • ½ fiolki aromatu pomarańczowego lub arakowego
  • 1 łyżeczka sody
  • polewa czekoladowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jajka. Dodawać na przemian po 3 łyżki mąki i mleka, za każdym razem miksując do połączenia składników i ich wyczerpania. Następnie dodać kakao, dżem, aromat i na końcu sodę. Całość przełożyć do formy babkowej, piec 50 minut w temp. 170°C. Ostudzić, oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków ;)

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję pięknie, również pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak patrzę na tą babeczkę to widzę od razu jak bardzo apetycznie ona wygląda. Ja również jestem wielkim fanem babeczek czekoladowych z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ i w sumie wykonuje się go u mnie w domu już od dawna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta babja to jakas rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Print