Tym razem przedstawiam przepis na babeczkę z przepisu i w wykonaniu mojego Męża. Powstała z przepisu na wuzetkę, jest szybka i łatwa w przygotowaniu, dosyć słodka, aromatyczna i cudownie wilgotna. Polecam gorąco na nadchodzące święta i nie tylko!
-------------------------------------------------
Składniki:
- 2/3 kostki margaryny
- 4/5 szk. cukru
- 2 jajka
- 12 łyżek mąki
- 12 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
- mały słoiczek dżemu wiśniowego lub truskawkowego
- ½ fiolki aromatu pomarańczowego lub arakowego
- 1 łyżeczka sody
- polewa czekoladowa
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Margarynę
utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jajka. Dodawać na przemian po 3 łyżki
mąki i mleka, za każdym razem miksując do połączenia składników i ich
wyczerpania. Następnie dodać kakao, dżem, aromat i na końcu sodę. Całość
przełożyć do formy babkowej, piec 50 minut w temp. 170°C. Ostudzić, oblać
polewą czekoladową.
Udanych
wypieków ;)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie, również pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak patrzę na tą babeczkę to widzę od razu jak bardzo apetycznie ona wygląda. Ja również jestem wielkim fanem babeczek czekoladowych z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ i w sumie wykonuje się go u mnie w domu już od dawna.
OdpowiedzUsuńTa babja to jakas rewelacja!
OdpowiedzUsuń