wtorek, 28 kwietnia 2020

Fantazja




Mleczna masa skrywa w sobie bogactwo bakalii, tworząc fantazyjną mozaikę ulubionych smaków. Jej słodycz została przełamana kwaskowatym dżemem ukrytym w kruchym cieście. Ciasto szybko się robi, a potem może długo cieszyć nasze podniebienia. Przepis dostałam od mojej Mamy Chrzestnej. Dla mnie ciasto kojarzy się z fantazją, dlatego pozwoliłam sobie zmienić nazwę (pierwotnie Ciasto Pawła). Do przepisu będę wracać, polecam gorąco!
 ------------------------------------------------------
Składniki ciasta kruchego:
  • 3 szk. mąki
  • 250g margaryny
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części. Na dno przygotowanej formy o wym. 22x28cm rozwałkować jedną część ciasta, posmarować dżemem i równomiernie przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temp. 175 st. C przez około 35 minut. Ostudzić.

Masa:
  • 250g  masła
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/3 szk. wody
  • 2 1/2 szk. mleka w proszku (może być granulowane)
  • bakalie (100g rodzynek, 100g suszonej żurawiny, 100g suszonych moreli, 200g kandyzowanych owoców)

Masło, cukier i wodę zagotować, zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dodać mleko w proszku, energicznie wymieszać. Wsypać bakalie, wymieszać i wyłożyć na upieczone ciasto. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.

Udanych wypieków! :)

1 komentarz:

Print