Mleczna masa skrywa w sobie bogactwo bakalii, tworząc fantazyjną mozaikę
ulubionych smaków. Jej słodycz została przełamana kwaskowatym dżemem ukrytym w
kruchym cieście. Ciasto szybko się robi, a potem może długo cieszyć nasze
podniebienia. Przepis dostałam od mojej Mamy Chrzestnej. Dla mnie ciasto
kojarzy się z fantazją, dlatego pozwoliłam sobie zmienić nazwę (pierwotnie
Ciasto Pawła). Do przepisu będę wracać, polecam gorąco!
------------------------------------------------------
Składniki ciasta kruchego:
- 3 szk. mąki
- 250g margaryny
- 1 całe jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 szk. cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto,
podzielić na dwie części. Na dno przygotowanej formy o wym. 22x28cm rozwałkować
jedną część ciasta, posmarować dżemem i równomiernie przykryć drugą częścią
ciasta. Piec w temp. 175 st. C przez około 35 minut. Ostudzić.
Masa:
- 250g masła
- 1/2 szk. cukru
- 1/3 szk. wody
- 2 1/2 szk. mleka w proszku (może być granulowane)
- bakalie (100g rodzynek, 100g suszonej żurawiny, 100g suszonych moreli, 200g kandyzowanych owoców)
Masło, cukier i wodę zagotować, zdjąć z ognia, lekko
przestudzić. Dodać mleko w proszku, energicznie wymieszać. Wsypać bakalie,
wymieszać i wyłożyć na upieczone ciasto. Odstawić w chłodne miejsce do
zastygnięcia masy.
Udanych wypieków! :)
Fantazyjne ciasto :)
OdpowiedzUsuń