niedziela, 3 maja 2020

Maczek chałwowy



Biszkopt makowy przełożony oryginalnym w smaku kremem chałwowym i delikatną masą śmietankową, całość przełamana nutką kwasowości i zwieńczona gorzką czekoladą. Na pozór czasochłonne ciasto, rekompensuje nam cudowną kompozycją smaków.
Inspirację znalazłam w Małej cukierence, podaję z moimi zmianami, polecam gorąco! :)
--------------------------------
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 90g cukru
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110g mąki tortowej
  • 2 krople aromatu migdałowego
Do nasączenia:
  • 100ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec, małymi porcjami dodać cukier. Następnie dodać żółtka i aromat, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy o wym.  24cm x 24cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w temp. 170 st. C. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Dolną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki, nasączyć, posmarować połową dżemu. 

Krem chałwowy:
  • 200ml mleka
  • 1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 75g masła w temperaturze pokojowej
  • 100g chałwy
Do rondelka wlać 150ml mleka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń i mąkę,  dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Ostudzić.

Miękkie masło ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie dodać budyń i ponownie wymieszać do połączenia składników. Krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Nakryć drugim kawałkiem biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć i posmarować konfiturą.

Krem śmietankowy:
  • 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
Dodatkowo:
  • 50g gorzkiej czekolady 
  • około 300g dżemu z czarnej porzeczki
Śmietankę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder, cukier waniliowy i żelatynę. Krem wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać, obsypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print