Biszkopt makowy przełożony oryginalnym w smaku kremem chałwowym i delikatną masą śmietankową, całość przełamana nutką kwasowości i zwieńczona gorzką czekoladą. Na pozór czasochłonne ciasto, rekompensuje nam cudowną kompozycją smaków.
Inspirację znalazłam w Małej cukierence, podaję z moimi zmianami, polecam gorąco! :)
--------------------------------
Biszkopt:
- 3 jajka
- 90g cukru
- 3 łyżki suchego maku
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110g mąki tortowej
- 2 krople aromatu migdałowego
Do nasączenia:
- 100ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec, małymi
porcjami dodać cukier. Następnie dodać żółtka i aromat, wymieszać. Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie połączyć z masą
jajeczną. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy o wym. 24cm x 24cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30
minut w temp. 170 st. C. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Dolną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki,
nasączyć, posmarować połową dżemu.
Krem chałwowy:
- 200ml mleka
- 1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 75g masła w temperaturze pokojowej
- 100g chałwy
Do rondelka wlać 150ml mleka i zagotować. Do
pozostałego mleka dodać budyń i mąkę, dokładnie wymieszać. Do gotującego się
mleka dodać rozmieszany budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Ostudzić.
Miękkie masło ucierać mikserem przez około 1 minutę.
Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać mikserem na średnich obrotach do
połączenia składników. Następnie dodać budyń i ponownie wymieszać do połączenia
składników. Krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Nakryć drugim
kawałkiem biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć i posmarować konfiturą.
Krem śmietankowy:
- 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
Dodatkowo:
- 50g gorzkiej czekolady
- około 300g dżemu z czarnej porzeczki
Śmietankę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając
cukier puder, cukier waniliowy i żelatynę. Krem wyłożyć na wierzch ciasta i
wyrównać, obsypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz