piątek, 22 lutego 2013

Placek włoski

Tym razem proponuje Wam zwykły placek... Zwykły, ale bardzo smaczny, aromatyczny i wilgotny. Niskokaloryczny, bo bez tłuszczu. Zdrowy, bo z darami sadu... Robiłam go wiele razy, a przepis znalazłam w starym wydaniu Poradnika Domowego. Podaję go z moimi modyfikacjami. Polecam bardzo.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 6 dużych jabłek
  • 1 szk. cukru
  • 3 jaja
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szk. bakalii (rodzynek, orzechów)
  • kilka kropel olejku migdałowego
Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie wbić jajka, dodać olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy o wym. 20 x 32cm, piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut. Po ostudzeniu oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print