piątek, 15 lutego 2013

Pijak exclusive



























To ciasto robiłam jakiś czas temu. Ciężko określić bliżej jego status, gdyż połączyłam w jedno Cycki Murzynki i ciasto o niewdzięcznej nazwie Pijak. Cóż można rzec... ładnie się prezentuje, więc może zabłysnąć na stole podczas jakiejś fajnej okazji. Biszkopt możecie dodatkowo nasączyć lub zrobić według swojego sprawdzonego przepisu, ponieważ ten był trochę smutny. Reszta bez zastrzeżeń, więc mimo wszystko polecam. Przepis podaję już teraz na życzenie Martex.82. ;)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
  • 4 jajka
  • 12 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 12 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka i sok z cytryny. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy o wym. 38 x 23cm i upiec w temp. 170°C przez około 25-30 minut.

Wkładka kokosowo - makowa:
  • 5 białek
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. suchego maku
  • 3/4 szk. wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie połączyć z makiem i wiórkami kokosowymi. Masę przełożyć do formy w której był pieczony biszkopt i upiec w temp. 170°C przez około 25-30 minut.

Krem budyniowy:
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 gram margaryny

Z podanych składników ugotować budyń. Gdy ostygnie, utrzeć z margaryną.

Dodatkowo:
  • biszkopty
  • polewa czekoladowa
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 1/3 szk. spirytusu + 1/3 szk. wody
Biszkopt posmarować dżemem położyć wkładkę kokosowo - makową i przykryć kremem budyniowym. Biszkopty zanurzać na chwilę w alkoholu i równo układać na masie budyniowej. Całość oblać polewą czekoladową i schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print