czwartek, 7 lutego 2013

Muffinki z orzechami włoskimi i cynamonem


Przewrotnie nie podam przepisu na pączki, oponki, faworki, gdyż od lat ich nie smażę. W zamian zaproponuję muffinki z orzechami włoskimi Dorotus ze strony Moje Wypieki. Zdecydowanie dla wielbicieli orzechów... są mięciutkie, rosną szalenie :) Jak dla mnie trochę za mało słodkie, ale to też kwestia gustu. Przepis podaję w oryginale, za Autorką.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g jasnego brązowego cukru (użyłam cukru białego)
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier i orzechy.

W drugim - roztrzepać jajka, dodać mleko, ekstrakt i olej.

Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print