Przewrotnie nie podam przepisu na pączki, oponki, faworki, gdyż od lat ich nie smażę. W zamian zaproponuję muffinki z orzechami włoskimi Dorotus ze strony Moje Wypieki. Zdecydowanie dla wielbicieli orzechów... są mięciutkie, rosną szalenie :) Jak dla mnie trochę za mało słodkie, ale to też kwestia gustu. Przepis podaję w oryginale, za Autorką.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 80 g jasnego brązowego cukru (użyłam cukru białego)
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g stopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier i orzechy.
W drugim - roztrzepać jajka, dodać mleko, ekstrakt i olej.
Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz