wtorek, 17 września 2013

Ciasteczka kokosowe

Urlop trwa, a byle jaka aura, zachęca do spędzania więcej czasu w kuchni... Tym razem proponuję maślane, delikatne, kruchutkie ciasteczka z dodatkiem kokosu. Dla wielbicieli  szybkich, prostych i drobnych wypieków. Idealne do ulubionej kawki. Właśnie na takie miałam ochotę. Przepis znalazłam na blogu Domowe Gotowanie. Podaję z moimi drobnymi modyfikacjami. Polecam.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na 16 sztuk:
  • 120 g. mąki pszennej
  • 100 g. miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szk. wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu rumowego
Masło utrzeć z cukrem i aromatem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, chwilkę ucierać mikserem. Pod koniec dodać wiórki kokosowe, zagnieść elastyczne ciasto. Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na formie wyłożonej pergaminem. Spłaszczyć mokrym widelcem. Piec do zrumienienia około 15 minut w temp. 170°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print