środa, 4 września 2013

Sernik mokka z gruszkami


Przedstawiam kolejny przepis na sernik. Delikatna masa serowa, soczyste gruszki, opatulone kruchutkim ciastem kawowo - kakaowym to świetne połączenie smaków. Przepis pochodzi ze strony mniammniam.com, podaję z moimi modyfikacjami. Polecam gorąco.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 250 g. mąki pszennej
  • 150 g. margaryny
  • 100 g. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 6 płaskich łyżek kawy cappuccino
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Margarynę rozpuścić, dodać kawę i ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać jajko, cukier, margarynę, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Schłodzić w zamrażarce przez minimum 30 minut.

Składniki masy serowej:
  • 500 g. twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 100 g. margaryny
  • 100 g. cukru
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
Dodatkowo: 5 twardych gruszek

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać twaróg. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Na dno przygotowanej wcześniej tortownicy zetrzeć 2/3 ciasta, delikatnie ugnieść. Wyłożyć masę serową. Gruszki pokroić na ósemki i dość ciasno ułożyć na masie serowej. Na wierzch zetrzeć pozostałą część cista. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 70 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print