niedziela, 29 września 2013

Ciasto cynamonowe z jabłkami i mleczną czapą


Pory roku trochę rządzą moim życiem, co ma też odzwierciedlenie na blogu. Jesień dla mnie to przede wszystkim zapach pieczonych jabłek i cynamonu, dlatego dzisiaj chcę podzielić się z Wami tym ciastem. Jest aromatyczne, wilgotne, wyraziste. Jabłka przykryte są przepyszną, słodką polewą z mleka w proszku. Dobrze zatem, jeśli dla przełamania smaku, do ciasta użyjemy kwaśniejszych jabłek. Z pewnością wrócę do tego przepisu. Polecam gorąco.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szk. cukru
  • po jednej łyżeczce cynamonu, sody, proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szk. mąki pszennej tortowej
  • 1 szk. oleju słonecznikowego
Dodatkowo: 3-4 jabłka

Jajka ubić z cukrem. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, dodać do masy jajecznej, dokładnie zmiksować. Na końcu powoli wlać olej. Ciasto przełożyć do formy o wym. 24 x 24cm, na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ćwiartki. Piec przez 45 minut w temp. 180°C.

Mleczna polewa:
  • 1,5 szk. mleka w proszku (łaciate)
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szk. cukru
  • 1/4 szk. wody
Masło, cukier i wodę zagrzać w rondelku, nie gotować. Wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Masę wyłożyć na gorące ciasto. Ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print