Pierwszy tydzień urlopu minął dosyć chłodno i mokro, a co gorsze- zdecydowanie zbyt szybko. W powietrzu coraz bardziej czuć nadchodzącą jesień, co wcale mi się nie podoba. Dla poprawy nastroju, na przekór brzydkiemu końcowi lata, proponuję mini serniczki z makiem. Mak i ser to dla mnie para idealna. Mini serniczki robi się szybko, są wilgotne, aromatyczne, bajeczne. O ile zawsze uważałam gotowe masy makowe za profanację.... tutaj takiej użyłam, przyznaję. Zachęcam do samodzielnego mielenia maku, ale jeśli macie sprawdzoną masę makową, możecie w tym jedynym przypadku z takiej skorzystać. Polecam gorąco.
Inspirację zaczerpnęłam z blogu Planeta Smaku, podaję z moimi modyfikacjami.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasteczkowego spodu:
- 100g. herbatników
- 1,5 łyżki kakao
- 30g. stopionego masła
Herbatniki pokruszyć, wymieszać z kakao, dodać masło. Wyrobić i przełożyć do papilotek. Ugnieść łyżeczką.
Składniki masy serowej:
- 500g. sera śmietankowego na serniki, trzykrotnie zmielonego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 1/2 szk. drobnego cukru
- 1/3 szk. śmietany 30%
- 3 małe jajka
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Ser, mąkę i skórkę pomarańczową miksować przez około 2-3 minuty. Stopniowo dodawać cukier, wbijać kolejno jajka, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodać śmietankę i aromat. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód do połowy wysokości papilotek.
Składniki masy makowej:
- 300g. masy makowej z bakaliami (u mnie Bakalland)
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- kilka kropel aromatu migdałowgo
- cukier do smaku
- 3 małe jajka
- 1/4 szk. śmietany 30%
- 75g. posiekanej gorzkiej czekolady
Do masy makowej dodawać stopniowo jajka, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym. Dodać śmietankę, aromat, mąkę, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać czekoladę. Na masie serowej delikatnie rozłożyć około 2-3 łyżki masy makowej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175°C przez około 25 minut. Ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz