Delikatny biszkopt o karmelowym smaku, skrywa w sobie dwie warstwy- soczyste wiśnie zatopione w galaretce i słodziutką masę śmietankową. Idealnej kompozycji smakowej towarzyszy masa krówkowa i orzeszki... Trudno się oprzeć takiej pokusie. Przepis znaleziony na Just Yummy Bake, podaję z moimi zmianami. Polecam gorąco :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
- 4 jaja
- 3/4 szk. cukru
- 3/4 szk. mąki
- 1 op. budyniu o smaku toffi
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki kakao
- szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Biszkopt przelać do formy o wym. 21 x 21cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 30 minut. Wystudzić, przekroić wzdłuż na trzy blaty.
Składniki masy śmietanowej:
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywny krem, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową.
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- wiśnie w sosie własnym
- 1 op. galaretki wiśniowej
- pół słoiczka dżemu pomarańczowego
Jeden blat biszkoptu ułożyć w blaszce, wyłożyć na niego wiśnie i zalać tężejącą galaretką. Drugi blat biszkoptu posmarować dżemem pomarańczowym, ułożyć na galaretce i równomiernie rozprowadzić masę śmietanową, przykryć trzecim blatem biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz