czwartek, 7 marca 2013

Szarlotka z różową pianką

To będzie chyba ostatni jesienno - zimowy wpis. Przebiśniegi w ogródku wychyliły już swoje śnieżnobiałe łebki, spoglądając w stronę słońca, czas zatem zmienić orientację na ciasta bardziej świąteczne, wiosenne, może trochę lżejsze... Póki co, przedstawiam tę szarlotkę. Urokliwa w swej prostocie. Robiłam ją wiele razy, na różne okazje. Polecam.

Źródło: Ciasta na stół nr 6/99, z modyfikacjami.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
  • 3 szk. mąki
  • 1/3 szk. cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę posiekać z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć na godzinę do lodówki.

Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • rodzynki

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na patelni, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Dodać cynamon, rodzynki, wymieszać.

Piana:
  • 5 białek
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. kisielu wiśniowego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier oraz kisiel.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na przygotowanej blaszce. Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie, a na nie rozprowadzić pianę.

Na samą górę, na tarce o grubych oczkach, zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 40-50 minut w temp. 180'C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print