wtorek, 19 marca 2013

Orzechowiec

To ciasto piekę często zamiast mazurka. Wydaje się być idealne na wielkanocny stół. Kruche ciasto, kwaśny dżem przełamujący słodycz masy orzechowej, jak dla mnie rewelacja. Polecam.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta kruchego:
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 1 jajo, 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • ½ szk. cukru pudru
  • 16 gr. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość formy o wym. 20x32cm. Pierwszą część ciasta wyłożyć na blachę, posmarować dżemem i przykryć drugą częścią ciasta. Piec 40 min w 180°C

Składniki masy:
  • ½ kg orzechów arachidowych
  • ½ szk. wody
  • ½ szk. cukru
  • 2 ½  szk. mleka w proszku (granulowane)
  • ½ kostki masła
  • ½ kostki margaryny
Masło, margarynę i cukier rozpuścić w wodzie, nie gotować. Do przestudzonej masy wsypać orzechy i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto, wyrównać i schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print