Obiecałam, że będzie inaczej, dlatego tym razem przedstawiam mój babeczkowy debiut. Przepis na kruche ciasto pochodzi ze strony Moje wypieki. Bardzo kruche, niezbyt słodkie, idealne. Wnętrze stanowi budyń, owoce, cienka warstwa galaretki. Z podanej porcji wychodzi około 30 babeczek #6,5 cm. Szczerze polecam.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto kruche:
- 2 szk. mąki krupczatki
- 1/3 szk. cukru pudru
- 200 g. zimnego masła
- 2 żółtka
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Ciasto cienko rozwałkować i wylepiać nim foremki do babeczek, dokładnie wysmarowane tłuszczem. Piec około 15 minut w temp. 200°C.
Dodatkowo:
- 2 op. budyniu waniliowego
- dowolne owoce
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szk. wody
Budyń ugotować w połowie zalecanej ilości mleka. Gorący wykładać do babeczek. Na wierzchu ułożyć owoce i oblać tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz