niedziela, 10 marca 2013

Babeczki z budyniem i owocami



Obiecałam, że będzie inaczej, dlatego tym razem przedstawiam mój babeczkowy debiut. Przepis na kruche ciasto pochodzi ze strony Moje wypieki. Bardzo kruche, niezbyt słodkie, idealne. Wnętrze stanowi budyń, owoce, cienka warstwa galaretki. Z podanej porcji wychodzi około 30 babeczek #6,5 cm. Szczerze polecam.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto kruche:
  • 2 szk. mąki krupczatki
  • 1/3 szk. cukru pudru
  • 200 g. zimnego masła
  • 2 żółtka
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Ciasto cienko rozwałkować i wylepiać nim foremki do babeczek, dokładnie wysmarowane tłuszczem. Piec około 15 minut w temp. 200°C.

Dodatkowo:
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • dowolne owoce
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szk. wody
Budyń ugotować w połowie zalecanej ilości mleka. Gorący wykładać do babeczek. Na wierzchu ułożyć owoce i oblać tężejącą galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print