Przepis odczekał swoje w kolejce, pomiędzy innymi przepisami, które go wcześniej z jakichś powodów wypierały. Ciasto okazało się na tyle dobre, że mam już na nie dwa "zamówienia" :) Okazało się, że budyń ugotowany na soku jest świetnym rozwiązaniem i miłym doznaniem smakowym. Ciasto przez to jest niezbyt słodkie, dość lekkie, idealne do kawy.
W oryginalnym przepisie zamiast śmietany kremówki występuje śnieżka. Może i masa jest przez to lżejsza, ale staram się unikać sztuczności, nawet kosztem większej ilości kalorii. Zamiast delicji można użyć biszkoptów. Ciasto będzie lepiej się kroiło i będzie mniej słodkie.
Poniżej przedstawiam pychotkę, do której użyłam nektaru pomarańczowego oraz biszkoptów, dzięki którym lepiej się kroiło i było mniej słodkie. Prezentuje się równie zachęcająco. Polecam raz jeszcze.
W oryginalnym przepisie zamiast śmietany kremówki występuje śnieżka. Może i masa jest przez to lżejsza, ale staram się unikać sztuczności, nawet kosztem większej ilości kalorii. Zamiast delicji można użyć biszkoptów. Ciasto będzie lepiej się kroiło i będzie mniej słodkie.
Poniżej przedstawiam pychotkę, do której użyłam nektaru pomarańczowego oraz biszkoptów, dzięki którym lepiej się kroiło i było mniej słodkie. Prezentuje się równie zachęcająco. Polecam raz jeszcze.
Przepis autorstwa ilka76 z Wielkiego Żarcia, podaję z moimi modyfikacjami.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
- 3 jajka
- 50 g. mąki pszennej
- 20 g. mąki ziemniaczanej
- 1/3 szk. cukru
Białka
ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Obie
mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o
wymiarach 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Wylać
ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z
piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić
do piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
Masa wiśniowa:
- 1 litr soku wiśniowego z kartonu (użyłam nektaru wiśniowego- Tymbark)
- 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru (po 40 gram)
- 1 łyżka cukru
Na
soku wiśniowym ugotować budyń z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać
na biszkopt. Na ciepłej masie ułożyć delicje (wtedy lepiej się
przykleją). Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masa śmietanowa:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 1 galaretka wiśniowa
Galaretkę
rozpuścić w 1 szk. gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na
sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać lekko tężejącą galaretkę i od
razu wylać na delicje. Schłodzić.
Dodatkowo:
- 50g. czekolady gorzkiej
- 1 łyżka margaryny
- 1 paczka delicji wiśniowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz