niedziela, 3 marca 2013

Wiśniowa pychotka



Przepis odczekał swoje w kolejce, pomiędzy innymi przepisami, które go wcześniej z jakichś powodów wypierały. Ciasto okazało się na tyle dobre, że mam już na nie dwa "zamówienia" :) Okazało się, że budyń ugotowany na soku jest świetnym rozwiązaniem i miłym doznaniem smakowym. Ciasto przez to jest niezbyt słodkie, dość lekkie, idealne do kawy.
W oryginalnym przepisie zamiast śmietany kremówki występuje śnieżka. Może i masa jest przez to lżejsza, ale staram się unikać sztuczności, nawet kosztem większej ilości kalorii. Zamiast delicji można użyć biszkoptów. Ciasto będzie lepiej się kroiło i będzie mniej słodkie. 
Poniżej przedstawiam pychotkę, do której użyłam nektaru pomarańczowego oraz biszkoptów, dzięki którym lepiej się kroiło i było mniej słodkie. Prezentuje się równie zachęcająco. Polecam raz jeszcze.
 

Przepis autorstwa ilka76 z Wielkiego Żarcia, podaję z moimi modyfikacjami.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki biszkoptu:
  • 3 jajka
  • 50 g. mąki pszennej
  • 20 g. mąki  ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wymiarach 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika do całkowitego wystygnięcia.

Masa wiśniowa:
  • 1 litr soku wiśniowego z kartonu (użyłam nektaru wiśniowego- Tymbark)
  • 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru (po 40 gram)
  • 1 łyżka cukru
Na soku wiśniowym ugotować budyń z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt. Na ciepłej masie ułożyć delicje (wtedy lepiej się przykleją). Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa śmietanowa:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 galaretka wiśniowa
Galaretkę rozpuścić w 1 szk. gorącej wody, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać lekko tężejącą galaretkę i od razu wylać na delicje. Schłodzić.

Dodatkowo:
  • 50g. czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 paczka delicji wiśniowych
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z margaryną. Oblać ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print