czwartek, 21 marca 2013

Babka 3 kolory





Kolejna propozycja na najbliższe święta. Bardzo łatwa w wykonaniu, wilgotna, ładna. Robiłam ją wiele razy, za każdym razem się udaje. Polecam.

* Wymieniłam zdjęcia na tegoroczne. Użyłam żurawinowego kisielu, dlatego róż wyszedł blado, mimo to bardzo smacznie. Polecam raz jeszcze.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 25 dag Kasi
  • 6 jajek
  • 2 szk. mąki
  • 1,5 szk. cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. kisielu wiśniowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki suchego maku
  • aromat migdałowy
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce olej, małymi porcjami mąkę z proszkiem.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać aromat migdałowy, delikatnie wymieszać. Podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao.

Formę babkową bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Na sam dół wyłożyć ciasto z makiem, zrobić rowek. Następnie wyłożyć ciasto z kakao, ponownie zrobić rowek, na samą górę ciasto z kisielem. Piec około 60 minut w temp. 180'C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print