sobota, 19 października 2013

Harataniec


Dawno nie kusiłam Was sernikiem, a przecież to mój ulubiony rodzaj ciasta. Ten serniczek robiłam już kilka razy, choć niepozorny- jest bardzo dobry, prosty, niezawodny. Przepis z książki "103 ciasta siostry Anastazji", podaję z drobnymi modyfikacjami. Polecam bardzo!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Dodać cukier i żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, do dwóch dodać kakao. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa:
  • 1/2 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 szk. cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać pozostałe składniki.

Piana:
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
  • pół opakowania kisielu lub czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel (ewentualnie mąkę).

Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki

Na przygotowaną formę o wymiarach 22 x 28cm, na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciasto jasne, lekko docisnąć. Rozsmarować dżem, zetrzeć ciasto ciemne, wyłożyć masę serową, na to pianę z białek i pozostałą część ciemnego ciasta. Piec około 45 minut w temp. 170-180ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print