poniedziałek, 14 października 2013

Muffinki korzenne z jabłkami i orzechową posypką





Mój blog nadal pozostaje w tonacji jesiennej. Jabłka, bakalie, przyprawa korzenna, tak niewiele trzeba, by stworzyć cudownie pachnące, mięciutkie i bardzo smaczne muffinki. Jedne z moich ulubionych, do których na pewno będę wracać. Przepis znalazłam tu, podaję z moimi drobnymi zmianami. Polecam bardzo!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki suche:
  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 0,5 szk. mąki żytniej
  • 0,5 szk. brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
  • 0,5 szk. mleka
  • 0,5 szk. jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:
  • 2-3 jabłka pokrojone w kostkę
  • 2 garści rodzynek
Składniki posypki:
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich
  • kilka łyżek brązowego cukru

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać łyżką. Dodać jabłka i rodzynki.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Równomiernie rozłożyć ciasto i posypać orzechami i cukrem. Piec około 25 minut w temp. 190°C. Ostudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print