wtorek, 8 października 2013

Szarlotka koncertowa





Moje Mazury mienią się cudownymi barwami jesieni. Szesnaście kresek na termometrze zachęca do spacerów po szeleszczących liściach. Nie trzeba mnie specjalnie zachęcać do jesiennych wypieków, a takimi są niezmiennie szarlotki. Przepis na tę miałam długo. Masa jabłkowa jest orzeźwiająca i ciekawa w smaku dzięki dodaniu kisielu cytrynowego. Cynamon... uwielbiam, ale możecie go pominąć, jeśli nie lubicie. Spróbujecie?

Inspirację znajdziecie tutaj, a ja podaję z moimi modyfikacjami.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 0,5 szk. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 80 g margaryny

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier, margarynę, pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki.

Masa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duży kisiel cytrynowy (op. 58 g)
  • 4 łyżki cukru
Jabłka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, wlać 1/2 szk. wody. Gotować na małym ogniu 5-10 minut. Dodać kisiel i cynamon, wymieszać.

Formę o wymiarach 21 x 21 cm wyłożyć pergaminem. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć na cieście na wzór kratki. Piec 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print