Ciasto robi się szybko, jest proste i dość dobre. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, na drugi dzień. Zrobiłam z polewą czekoladową, jednak w sezonie można zrobić z ulubioną galaretką i owocami. Przepis dostałam od koleżanki. Polecam.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki masy:
- 2 jogurty typu greckiego (2 x 400g.)
- 5 jajek
- 1 szk. cukru
- 1 op. cukru waniliowego (16g.)
- 1/2 szk. oleju
- 2 budynie waniliowe
- skórka pomarańczowa
Dodatkowo: paczka biszkoptów
Na wierzch: polewa kakaowa
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, budyń (proszek), jogurt. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z pozostałymi składnikami. Delikatnie wmieszać skórkę pomarańczową.
Formę o wym. 20 x 32 cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem. Na dno wyłożyć biszkopty i wylać masę. Piec około 50 minut w temp. 170-180°C. Po ostudzeniu oblać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz