czwartek, 24 października 2013

Sernik jogurtowy





Ciasto robi się szybko, jest proste i dość dobre. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, na drugi dzień. Zrobiłam z polewą czekoladową, jednak w sezonie można zrobić z ulubioną galaretką i owocami. Przepis dostałam od koleżanki. Polecam.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki masy:
  • 2 jogurty typu greckiego (2 x 400g.)
  • 5 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (16g.)
  • 1/2 szk. oleju
  • 2 budynie waniliowe
  • skórka pomarańczowa

Dodatkowo: paczka biszkoptów

Na wierzch: polewa kakaowa

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, budyń (proszek), jogurt. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z pozostałymi składnikami. Delikatnie wmieszać skórkę pomarańczową.

Formę o wym. 20 x 32 cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem. Na dno wyłożyć biszkopty i wylać masę. Piec około 50 minut w temp. 170-180°C. Po  ostudzeniu oblać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print