sobota, 26 października 2013

Muffinki straciatella z musem jabłkowym



Te muffinki trafiają do grona moich ulubionych i na pewno będę do nich wracać. Są błyskawiczne w wykonaniu, puszyste, z miłą niespodzianką w środku. Gorzka czekolada świetnie współgra z musem jabłkowym. Polecam gorąco na jesienne długie  wieczory i... poranki również ;)
Moją inspirację znalazłam TU, podaję z moimi zmianami.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki suche:
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 50 g. startej gorzkiej czekolady
Składniki mokre:
  • 1 szk. mleka
  • 1/2 szk. oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Dodatkowo: 12 łyżeczek musu jabłkowego

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość naczyń, mieszając niedbale łyżką.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do papilotek wyłożyć łyżkę ciasta, łyżeczkę musu jabłkowego i przykryć drugą łyżką ciasta. Piec 20-25 minut w temp. 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print