czwartek, 14 listopada 2013

Placek z budyniem i jabłkami



Niezwykle prosty, bardzo dobry i leciutki. Dla wielbicieli jabłek i budyniu. Jabłka możecie posypać żurawiną, rodzynkami lub pozostawić bez dodatków. W każdej wersji- równie dobry... sprawdziłam ;) Polecam bardzo.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 4 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
Dodatkowo: 3/4 kg kwaskowatych jabłek, opcjonalnie cynamon i żurawina

Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i rozłożyć na blaszce o wym. 20 x 32 cm. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, rozłożyć na cieście, jedno obok drugiego. Można posypać żurawiną i cynamonem. Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i rozłożyć na budyniu. Piec 40-50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print