Z przepisem spotykałam się od dawna i z niewiadomych przyczyn
odkładałam go na później. Od wiosny robiłam je już trzy razy, co może
być najlepszym dowodem na to, że smakuje zjawiskowo. Idealne połączenie
kruchego ciasta, słodko - kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki,
aksamitnego kremu budyniowego, chrupiącej słodkiej bezy i orzechów...
Skąd taka nazwa? Być może bogactwo smaków tego ciasta odzwierciedla
bogaty życiorys owej pani? Nie ma to dla mnie większego znaczenia, a
ciasto polecam gorąco.
Źródło: Moje wypieki, podaję z moimi modyfikacjami.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 500 g mąki pszennej (3 szk. minus 1 łyżka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szk. cukru pudru
- 200 g margaryny
- 6 żółtek
Mąkę
i proszek do pieczenia przesiać. Dodać margarynę, żółtka, cukier,
posiekać. Zagnieść gładkie ciasto w kulę, podzielić na pół.
Składniki bezy:
- 6 białek
- 0,5 szk. drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka
ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami
cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g orzechów włoskich
Formę
o wym. 25 x 33cm wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować i
wyłożyć na spód formy. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie
wyłożyć połowę masy bezowej, posypać połową posiekanych orzechów. Piec w
temp. 175°C przez około 40 minut. Identycznie upiec drugi placek.
Ostudzić.
Składniki masy budyniowej:
- 2 szk. mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 200 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
Jedną
szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką,
dodać do gotującego mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią
spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony
budyń i aromat. Przełożyć placki i schłodzić przez minimum 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz