środa, 27 listopada 2013

Pani Walewska


Z przepisem spotykałam się od dawna i z niewiadomych przyczyn odkładałam go na później. Od wiosny robiłam je już trzy razy, co może być najlepszym dowodem na to, że smakuje zjawiskowo. Idealne połączenie kruchego ciasta, słodko - kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki, aksamitnego kremu budyniowego, chrupiącej słodkiej bezy i orzechów... Skąd taka nazwa? Być może bogactwo smaków tego ciasta odzwierciedla bogaty życiorys owej pani? Nie ma to dla mnie większego znaczenia, a ciasto polecam gorąco.

Źródło: Moje wypieki, podaję z moimi modyfikacjami.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 500 g mąki pszennej (3 szk. minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szk. cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 6 żółtek
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać margarynę, żółtka, cukier, posiekać. Zagnieść gładkie ciasto w kulę, podzielić na pół.

Składniki bezy:
  • 6 białek
  • 0,5 szk. drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g orzechów włoskich
Formę o wym. 25 x 33cm wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód formy. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej, posypać połową posiekanych orzechów. Piec w temp. 175°C przez około 40 minut. Identycznie upiec drugi placek. Ostudzić.

Składniki masy budyniowej:
  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat. Przełożyć placki i schłodzić przez minimum 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print