Szarlotka nie może być nudna! Zwłaszcza taka. Kruche blaty ciasta przełożone są kwaskowatą masą jabłkową. Wierzch ciasta to nic innego jak cud, miód i orzeszki :) Ciasto jest może trochę pracochłonne, ze względu na oddzielne pieczenie kruchych placków, ale to bardzo przyjemna praca, warta efektu końcowego. Niestety blaty ciasta powinny zmięknąć, a to wymaga czasu, przynajmniej nocy... Warto czekać... Polecam bardzo na ostatni tydzień listopada... a nawet na świąteczny stół.
Źródło: "103 ciasta siostry Anastazji" z modyfikacjami
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 35 dag mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 12 dag cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na trzy równe części, rozwałkować i upiec osobno 3 placki w formie o wym. 22 x 28cm (około 20 minut w temp. 170-200°C)
Składniki masy jabłkowej:
- 2 kg jabłek
- 2 op. galaretki cytrynowej
- 1 op. cukru waniliowego
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć przez około 10 minut, pod koniec dodać cukier waniliowy. Dodać suche galaretki i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części, rozsmarować na dwóch plackach, przykryć trzecim.
Składniki masy orzechowej:
- 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
Składniki masy umieścić w rondelku, zagotować i ostudzić. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz