Długo zastanawiałam się nad wyborem sernika odpowiedniego na święta. Sernik kajmakowy, jaki zdecydowałam się upiec, okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo delikatny, ciekawy w smaku i wyglądzie. Orzeszki w polewie kajmakowej dodają mu uroku i kuszą, co tu dużo gadać ;) Sernik polecam gorąco :)
Inspiracja: Sernik kajmakowy z polewą a'la snickers, podaję z modyfikacjami
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 1 1/4 szk. mąki pszennej
- 10 dag masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka śmietany
- 1 całe jajko
- 0,4 szk. cukru pudru
- 1 mały cukier waniliowy
Składniki ciasta zagnieść. Rozwałkować i wyłożyć dno przygotowanej formy o wym. 22 x x32 cm. Zapiec przez około 15 minut w temp. 190ºC.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego, 3 krotnie zmielonego
- 4 całe jajka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 2 cukry waniliowe
- 0,5 szk. oleju
- 1,5 szk. mleka
- 3/4 szk. cukru pudru
- 400 g (puszka) masy kajmakowej (1/4 puszki zostawić na polewę)
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać twaróg, masę kajmakową, budynie, na końcu wlać mleko i olej. Masa będzie rzadka, wylać ją na podpieczony spód. Ciasto piec przez 70-90 minut w temp. 175°C. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się zrumieni, można przykryć folią aluminiową.
Polewa kajmakowa: 1/4 puszki masy kajmakowej, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła
Polewa czekoladowa: 12 kostek gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła
Dodatkowo: około 150 g orzeszków ziemnych, solonych i prażonych
Składniki polewy kajmakowej podgrzać w garnuszku, rozprowadzić na przestudzonym serniku i posypać posiekanymi orzeszkami. Składniki polewy czekoladowej podgrzać w garnuszku i zrobić na serniku esy - floresy. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz