piątek, 27 grudnia 2013

Sernik kajmakowy


Długo zastanawiałam się nad wyborem sernika odpowiedniego na święta. Sernik kajmakowy, jaki zdecydowałam się upiec, okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo delikatny, ciekawy w smaku i wyglądzie. Orzeszki w polewie kajmakowej dodają mu uroku i kuszą, co tu dużo gadać ;) Sernik polecam gorąco :)

Inspiracja: Sernik kajmakowy z polewą a'la snickers, podaję z modyfikacjami
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 1 1/4 szk. mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • 1 całe jajko
  • 0,4 szk. cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
Składniki ciasta zagnieść. Rozwałkować i wyłożyć dno przygotowanej formy o wym. 22 x x32 cm. Zapiec przez około 15 minut w temp. 190ºC.

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego, 3 krotnie zmielonego
  • 4 całe jajka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 0,5 szk. oleju
  • 1,5 szk. mleka
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 400 g (puszka) masy kajmakowej (1/4 puszki zostawić na polewę)
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać twaróg, masę kajmakową, budynie, na końcu wlać mleko i olej. Masa będzie rzadka, wylać ją na podpieczony spód. Ciasto piec przez 70-90 minut w temp. 175°C. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się zrumieni, można przykryć folią aluminiową.

Polewa kajmakowa: 1/4 puszki masy kajmakowej, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła

Polewa czekoladowa: 12 kostek gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła

Dodatkowo: około 150 g orzeszków ziemnych, solonych i prażonych

Składniki polewy kajmakowej podgrzać w garnuszku, rozprowadzić na przestudzonym serniku i posypać posiekanymi orzeszkami. Składniki polewy czekoladowej podgrzać w garnuszku i zrobić na serniku esy - floresy. Schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print