Jeśli
nie wiecie do czego wykorzystać aronię, a została bidulka jeszcze w
ogrodzie... proponuję szarlotkę! Przepis znalazłam kiedyś w gazetce
Ciasta domowe nr 115. Chętnie wróciłam do niego po kilku
latach. Składniki ciasta podaję w oryginale. Dzisiaj robiłam z połowy
składników w formie 24x24cm. Polecam gorąco.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta kruchego:
- 2,5 szk. mąki pszennej
- 1 szk. cukru pudru
- 200 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę,
proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i żółtka,
szybko zagnieść ciasto. Do 1/3 ciasta dodać kakao. Obie części
schłodzić.
Masa jabłkowo-aroniowa:
- 1 kg jabłek
- 250 g aronii
- 100 g masła
- 1/2 szk. cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cynamonu
Jabłka
obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na maśle. Dodać
aronię i cukier, poddusić i ostudzić. Dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną,
dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
- 2 białka
- 1/2 szk. cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Schłodzone
jasne ciasto rozwałkować na dno przygotowanej wcześniej blachy. Wstawić
do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 10 minut w temp. 180'C.
Na
podpieczony spód wyłożyć masę jabłkowo-aroniową, następnie pianę z
białek. Na sam wierzch zetrzeć ciasto kakaowe. Piec przez 30-40 min. w
temp. 180'C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz