sobota, 10 listopada 2012

Szarlotka z aronią




























Jeśli nie wiecie do czego wykorzystać aronię, a została bidulka jeszcze w ogrodzie... proponuję szarlotkę! Przepis znalazłam kiedyś w gazetce Ciasta domowe nr 115. Chętnie wróciłam do niego po kilku latach. Składniki ciasta podaję w oryginale. Dzisiaj robiłam z połowy składników w formie 24x24cm. Polecam gorąco.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta kruchego:
  • 2,5 szk. mąki pszennej
  • 1 szk. cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Do 1/3  ciasta dodać kakao. Obie części schłodzić.

Masa jabłkowo-aroniowa:
  • 1 kg jabłek
  • 250 g aronii
  • 100 g masła
  • 1/2 szk. cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na maśle. Dodać aronię i cukier, poddusić i ostudzić. Dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:
  • 2 białka
  • 1/2 szk. cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.

Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na dno przygotowanej wcześniej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 10 minut w temp. 180'C.

Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkowo-aroniową, następnie pianę z białek. Na sam wierzch zetrzeć ciasto kakaowe. Piec przez 30-40 min. w temp. 180'C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print