Pewnie większość z Was miała okazje spróbować lub samemu upiec to ciasto. Gdy znalazłam przepis na blogu Moje wypieki, nie zastanawiałam się zbyt długo i nie żałuję. Przepis prosty w swej istocie, ot zwykłe placki miodowe, przełożone zwykłą śmietaną, a na górze zwykła masa kajmakowa, orzechy. W efekcie bardzo fajne połączenie smaków, a ten zapach pieczonych placków miodowych... bezcenny! Ciasto trzeba przygotować minimum dzień wcześniej, aby placki zdążyły zmięknąć. Z każdym dniem, ciasto wydaje się coraz lepsze. Polecam gorąco.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 1/2 szk. cukru pudru
- 15 dag miodu
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Dno prostokątnej formy o wymiarach 38x23cm wyłożyć pergaminem, rozwałkować jedną część ciasta. Piec około 15 minut w temperaturze 200'C. Tak samo upiec drugi placek. Jeśli macie warunki, można piec jednocześnie, ale nic się nie stanie, jak upieczecie jedno po drugim.
Składniki na krem:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/3 szk. wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania zmiksować dwie łyżki śmietany z żelatyną, po czym połączyć z resztą śmietany.
Dodatkowo:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowana pod przykryciem około 3 godziny) lub puszka gotowej masy kajmakowej
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Kremem śmietankowym przełożyć upieczone placki miodowe, a na wierzchu rozsmarować masę kajmakową i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz