poniedziałek, 5 listopada 2012

Ciasto toffi


Pewnie większość z Was miała okazje spróbować lub samemu upiec to ciasto. Gdy znalazłam przepis na blogu Moje wypieki, nie zastanawiałam się zbyt długo i nie żałuję. Przepis prosty w swej istocie, ot zwykłe placki miodowe, przełożone zwykłą śmietaną, a na górze zwykła masa kajmakowa, orzechy. W efekcie bardzo fajne połączenie smaków, a ten zapach pieczonych placków miodowych... bezcenny! Ciasto trzeba przygotować minimum dzień wcześniej, aby placki zdążyły zmięknąć. Z każdym dniem, ciasto wydaje się coraz lepsze. Polecam gorąco.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 15 dag miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Dno prostokątnej formy o wymiarach 38x23cm wyłożyć pergaminem, rozwałkować jedną część ciasta. Piec około 15 minut w temperaturze 200'C. Tak samo upiec drugi placek. Jeśli macie warunki, można piec jednocześnie, ale nic się nie stanie, jak upieczecie jedno po drugim.

Składniki na krem:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 szk. wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania zmiksować dwie łyżki śmietany z żelatyną, po czym połączyć z resztą śmietany.

Dodatkowo:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowana pod przykryciem około 3 godziny) lub puszka gotowej masy kajmakowej
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Kremem śmietankowym przełożyć upieczone placki miodowe, a na wierzchu rozsmarować masę kajmakową i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print