Jeszcze
nie tak dawno nasze oczy cieszyła polska złota jesień, kolorowe liście,
a przede wszystkim- pachnące sadem jabłka. Szczęśliwy ten, kto może je
przechowywać i w dowolnym czasie wykorzystać do pysznego ciasta. Tym
wpisem chciałabym przywitać się z Wami i zacząć moje blogowanie. Przepis
zaczerpnięty ze zbiorów s. Anastazji, nieznacznie przeze mnie
zmodyfikowany. Gorąco polecam.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto kruche:
- 1,5 szk. mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- cukier do smaku
- 1 galaretka agrestowa
Jabłka
obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, posmażyć z cukrem, na końcu
dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Masa kokosowa:
- 3 białka
- 1/2 szk. cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 10 dag wiórków kokosowych
Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać ostrożnie.
Ciasto orzechowe:
- 4 jajka
- 12 dag mielonych orzechów włoskich
- 3/4 szk. cukru
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz resztę składników.
Dodatkowo:
- lukier
Formę
o wymiarach 21x35 cm wyłożyć pergaminem, po czym na jej dno rozwałkować
ciasto kruche. Można delikatnie posypać je bułką tartą, by wchłonęła
wilgoć z jabłek. Na kruchym cieście równomiernie rozłożyć przestudzone
jabłka, masę kokosową, a na sam wierzch wylać masę orzechową. Piec około
40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz