piątek, 2 listopada 2012

Ciasto trójkolorowe
























Jeszcze nie tak dawno nasze oczy cieszyła polska złota jesień, kolorowe liście, a przede wszystkim- pachnące sadem jabłka. Szczęśliwy ten, kto może je przechowywać i w dowolnym czasie wykorzystać do pysznego ciasta. Tym wpisem chciałabym przywitać się z Wami i zacząć moje blogowanie. Przepis zaczerpnięty ze zbiorów s. Anastazji, nieznacznie przeze mnie zmodyfikowany. Gorąco polecam.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto  kruche:
  • 1,5 szk. mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • 1 galaretka agrestowa
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, posmażyć z cukrem, na końcu dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Masa kokosowa:
  • 3 białka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag wiórków kokosowych
Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać ostrożnie.

Ciasto orzechowe:
  • 4 jajka
  • 12 dag mielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz resztę składników.

Dodatkowo:
  •  lukier
Formę o wymiarach 21x35 cm wyłożyć pergaminem, po czym na jej dno rozwałkować ciasto kruche. Można delikatnie posypać je bułką tartą, by wchłonęła wilgoć z jabłek. Na kruchym cieście równomiernie rozłożyć przestudzone jabłka, masę kokosową, a na sam wierzch wylać masę orzechową. Piec około 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print