Jutro
kończy się orzechowy tydzień. Choć nie wezmę czynnego udziału w
konkursie, zamieszczę tu jednak przepis na proste, ale dobre i wilgotne
ciasto orzechowe. Aromatyczne, dzięki orzechom i rumowi... Oblane Waszą
niezawodną polewą czekoladową, schłodzone..., idealnie dopasuje się do
Waszej ulubionej kawy... Polecam serdecznie. Źródło: wycięte z gazety...
niestety nie pamiętam jakiej ;)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Składniki ciasta:
- 25 dag zmielonych orzechów włoskich
- 25 dag cukru pudru
- 5 jaj
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki margaryny
- 4 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa
Żółtka
ubić na puszystą masę, dodać cukier, margarynę oraz rum. Mąkę połączyć z
orzechami, kakao, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z pozostałymi
składnikami. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Piec
około 50 minut w temp. 180'C. Po ostudzeniu oblać polewą i schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz