sobota, 17 listopada 2012

Ciasto orzechowo - czekoladowe





























Jutro kończy się orzechowy tydzień. Choć nie wezmę czynnego udziału w konkursie, zamieszczę tu jednak przepis na proste, ale dobre i wilgotne ciasto orzechowe. Aromatyczne, dzięki orzechom i rumowi... Oblane Waszą niezawodną polewą czekoladową, schłodzone..., idealnie dopasuje się do Waszej ulubionej kawy... Polecam serdecznie. Źródło: wycięte z gazety... niestety nie pamiętam jakiej ;)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Składniki ciasta:
  • 25 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
Żółtka ubić na puszystą masę, dodać cukier, margarynę oraz rum. Mąkę połączyć z orzechami, kakao, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Piec około 50 minut w temp. 180'C. Po ostudzeniu oblać polewą i schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print