poniedziałek, 26 listopada 2012

Keks makowy


Święta zbliżają się wielkimi krokami, został niecały miesiąc. To chyba odpowiedni moment, by zastanowić się, czym będziemy rozkoszować się podczas tych dni. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez maku, dlatego chciałabym zaproponować ten keks. To właściwie sam mak i bakalie, jak dla mnie rewelacja, zwłaszcza na drugi dzień i następne, o ile dotrwa... Polecam gorąco. (Źródło: od koleżanki)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 25 dag maku
  • 6-8 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 olejku migdałowego
  • około 3 szkl. bakalii, w tym:  rodzynki, suszone morele, skórka pomarańczowa, orzeszki ziemne i orzechy włoskie
Mak sparzyć, zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać olejek, mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać bakalie. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

Formę keksową wyłożyć pergaminem, przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec 40-50 minut. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print