
Składniki ciasta:
- 1/2 kg mąki
- 20 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, połączyć z pozostałymi składnikami, szybko zagnieść ciasto i schłodzić w zamrażalniku przez minimum godzinę.
Masa serowa:
- 1 kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 1 szk. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
- aromat pomarańczowy
- rodzynki - ilość według uznania
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać masło i pozostałe składniki. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z resztą składników. Na końcu wmieszać rodzynki.
Przygotować blachę o wymiarach 38x 23 cm. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć połowę ciasta, lekko docisnąć. Wylać masę serową i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 60 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz