sobota, 26 stycznia 2013

Rajska szarlotka

Uwielbiam dom pachnący ciastem, zwłaszcza w jesienno- zimowe dni. Uwielbiam zapach cynamonu i jabłek, więc ta szarlotka nasyciła wszystkie moje zmysły. Dużym zaskoczeniem, in plus oczywiście, jest cynamon w bezie. Ciasteczko proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Polecam! :) Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji", podaję z moimi drobnymi modyfikacjami.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:
  • 2-3 jabłka
  • garść rodzynek

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, stopniowo dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyłożyć to formy o wym. 24x24cm lub tortownicy (jest dosyć gęste). Na wierzchu ułożyć ćwiarteczki jabłek i posypać rodzynkami.

Polewa bezowo - cynamonowa:
  • 2 białka
  • 1/3 szk. cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i cynamon. Polewę wyłożyć na jabłka. Piec 30-40 minut w temp. 170°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print