Uwielbiam
dom pachnący ciastem, zwłaszcza w jesienno- zimowe dni. Uwielbiam
zapach cynamonu i jabłek, więc ta szarlotka nasyciła wszystkie moje
zmysły. Dużym zaskoczeniem, in plus oczywiście, jest cynamon w bezie.
Ciasteczko proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Polecam! :) Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji", podaję z moimi drobnymi modyfikacjami.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 1 szk. mąki pszennej
- 1/2 szk. cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- 2-3 jabłka
- garść rodzynek
Białka
ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy.
Dodać żółtka, stopniowo dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na końcu wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyłożyć to formy o
wym. 24x24cm lub tortownicy (jest dosyć gęste). Na wierzchu ułożyć
ćwiarteczki jabłek i posypać rodzynkami.
Polewa bezowo - cynamonowa:
- 2 białka
- 1/3 szk. cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i cynamon. Polewę wyłożyć na jabłka. Piec 30-40 minut w temp. 170°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz