sobota, 19 stycznia 2013

Kostka Cappucino


Wczoraj był wyjątkowy dzień, urodziny mojej Mamy. Dla tak wyjątkowej Osoby, musiałam zrobić coś specjalnego, by umilić nam popołudniową kawę. Kostka cappucino, autorstwa Dorotus, okazała się wyborem idealnym. Ciasto czekoladowo- kawowe jest niezbyt słodkie, wilgotne, wprost wyborne! Przełożone aksamitnym kremem cappucino i bitą śmietaną tworzy istny raj dla kawoszy. Mamie bardzo smakowało, mnie również. Polecam gorąco. :) Przepis podaję prawie w oryginale.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na ciasto:
  • 5 dużych jajek
  • 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 150 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy, dodać cukier. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto przełożyć do przygotowanej kwadratowej formy o boku 24cm, piec w temp. 170°C przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Masa cappucino:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappucino (proszku) - użyłam śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Serek mascarpone zmiksować z cappucino.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, nieco przestudzić.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier, wlać żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim.

Na górę:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na wierzch ciasta, oprószyć cappucino. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print