Wczoraj był wyjątkowy dzień, urodziny mojej Mamy. Dla tak wyjątkowej Osoby, musiałam zrobić coś specjalnego, by umilić nam popołudniową kawę. Kostka cappucino, autorstwa Dorotus, okazała się wyborem idealnym. Ciasto czekoladowo- kawowe jest niezbyt słodkie, wilgotne, wprost wyborne! Przełożone aksamitnym kremem cappucino i bitą śmietaną tworzy istny raj dla kawoszy. Mamie bardzo smakowało, mnie również. Polecam gorąco. :) Przepis podaję prawie w oryginale.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na ciasto:
- 5 dużych jajek
- 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 125 g miękkiego masła
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
- 150 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy, dodać cukier. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Ciasto przełożyć do przygotowanej kwadratowej formy o boku 24cm, piec w temp. 170°C przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Masa cappucino:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60 g kawy cappucino (proszku) - użyłam śmietankowego
- 2 łyżki cukru pudru
Serek mascarpone zmiksować z cappucino.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szk. gorącej wody, nieco przestudzić.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier, wlać żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim.
Na górę:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na wierzch ciasta, oprószyć cappucino. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz