niedziela, 27 stycznia 2013

Sernik w kropki


















































 Była już twarogowa zebra, przyszedł zatem czas na sernik w kropki. Czyż nie jest uroczy? Co prawda kropki nie wyszły mi tak pięknie jak Szarlotkowi z blogu Cukiernicze kreacje Charlotte, ale jak na pierwszy raz, wyglądają równie kusząco. Dostosowałam składniki do formy keksowej (9x37cm), odrobinę zmodyfikowałam. Bardzo dobry, rozpływający się w ustach, efektowny. Szczerze polecam. Udanych wypieków ;)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na spód:
  • 100 g. zmielonych herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g. roztopionego masła.
Podane składniki wymieszać, wyłożyć dno formy, docisnąć i odstawić do lodówki.

Masa serowa:
  • 1/2 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 1/2 szk. cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • aromat cytrynowy

Jaja utrzeć z cukrem, aromatem i śmietaną, dodając twaróg. 1/2 szk. masy serowej odłożyć, a resztę wylać na przygotowany spód.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, dokładnie połączyć z pozostałą masą serową. Masę czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycki z dość dużym otworem. Wyciskać niewielkie porcje masy w sernik, zachowując odstępy.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 min. w temp. 150'C, zostawić do wystygnięcia w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print