wtorek, 1 stycznia 2013

Ciasto kakaowo - serowe z pianką makową



Długo zastanawiałam się, jakie ciasto będzie odpowiednie na sylwestrowy długi wieczór. Ponieważ po świętach czułam sernikowy niedosyt, przypomniało mi się to ciasto. Ma w sobie wiele dobrego, puszystą masę serową, soczyste brzoskwinki, no i mak! Uczta dla podniebienia ;) Polecam gorąco i życzę Wam Szczęśliwego i Słodkiego Nowego Roku! :)

Źródło: Wielkie Żarcie, z modyfikacjami.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
  • 2 szk. mąki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na trzy równe części, zamrozić.

Masa serowa:
  • 50 dag twarogu półtłustego, 3-krotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • aromat pomarańczowy

Masło stopić i ostudzić, po czym utrzeć z serem. Dodawać po jednym żółtku, budyń i aromat. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i delikatnie wymieszać z masą serową.

Dodatkowo: puszka brzoskwiń


Pianka makowa:
  • 4 białka
  • 3/4 szk. cukru
  • 3/4 szk. wiórków kokosowych
  • 3/4 szk. maku
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, mąkę, proszek, wiórki kokosowe i mak. Dokładnie, lecz delikatnie wymieszać.

Przygotować blachę o wymiarach 23x28cm. 2 części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko ugnieść. Wyłożyć masę serową, na której rozłożyć brzoskwinie pokrojone w ćwiartki i przykryć pianką makową. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 min. w temp. 170-180'C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print