Tradycyjna zebra jest moim utrapieniem. Pomimo prostoty tego ciasta oraz sprawdzonego Maminego przepisu, wychodzą mi popisowe zakalce :) Wybawieniem okazała się twarogowa zebra autorstwa Maleny z Wielkiego żarcia. Nie ma prawa się nie udać, jest prosta w wykonaniu, efektowna i naprawdę dobra. Polecam gorąco :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
- 225 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto. Tortownicę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość 3 cm.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego, 3-krotnie zmielonego
- 400 g śmietany 12%
- 150 ml mleka
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego
- 25 g kakao
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, śmietanę, twaróg i budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
Na środek tortownicy nakładać na przemian po łyżce jasnej i ciemnej masy. Piec w temp. 180'C przez około 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu można oblać polewą.
Wszystkie ciasta, które piekłam korzystając z Twoich przepisów są pyszne. Teraz zabieram się za "Zebrę". Mam tylko pytanie. Na jak dużą tortownicę jest podany przepis? Pozdrawiam. Beata.
OdpowiedzUsuńPiekłam w tortownicy o średnicy 26cm. Mam nadzieję, że zdążyłam odpowiedzieć... Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń