Przedstawiam bogactwo smaków zgromadzone w jednej małej muffince. Puszyste i aromatyczne ciasto kawowe z dodatkiem czekolady świetnie współgra z masą serową. Całość zwieńczona jest kokosową posypką, obłędnie pachnącą już podczas pieczenia. Przepis na te cudeńka znalazłam na blogu Cukierenka. Podaję z modyfikacjami i oczywiście polecam.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki kruszonki:
- 60 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 40 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki roztopionego masła (zabrać z roztopionej margaryny w składnikach mokrych)
Wszystkie składniki wymieszać do konsystencji kaszki. Odstawić.
Składniki suche:
- 280 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g czekoladowych groszków
Składniki mokre:
- 250 ml mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 125 g margaryny (minus 3 łyżki do kruszonki)
- 1 jajko
W jednej miseczce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre. Wymieszać szybko zawartość obu naczyń- tylko do połączenia składników.
Składniki nadzienia:
- 250 g zmielonego twarogu półtłustego
- 120 g cukru
- 1 jajko
- kilka kropel aromatu waniliowego
Ubić jajko z cukrem i aromatem. Dodać zmielony twaróg, wymieszać na gładką masę.
Złożenie muffinek:)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wyłożyć łyżkę ciasta, kopiastą łyżeczkę masy serowej, przykryć ciastem do 3/4 wysokości (bardzo rosną). Wierzch posypać kruszonką. Piec 20-25 minut w temp. 180°C. Ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz