poniedziałek, 9 grudnia 2013

Sernik z brzoskwiniami





Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Pora zastanowić się, jakie słodkości zagoszczą na naszych stołach, w towarzystwie ulubionej kawy i unoszącego się zapachu świerku... Jeśli dotąd nie wiecie co upiec, proponuję sernik z brzoskwiniami autorstwa niezawodnej Dorotus. Jak dla mnie idealny- idealnie słodki, z idealnie soczystymi brzoskwiniami i kruchutkim ciastem. Robiłam go już kilka razy, myślę, że i Wam by posmakował. Polecam gorąco, a przepis podaję z moimi malutkimi modyfikacjami.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć folią, włożyć na co najmniej 1 godzinę do zamrażarki.

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 125 g masła
  • 1 szk. cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy

Całe jajka utrzeć z cukrem na puch, nadal ucierając dodać masło, mąkę, aromat i twaróg. Dokładnie utrzeć.

Składniki piany:
  • 5 białek
  • 3/4 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawać małymi porcjami cukier.

Dodatkowo: puszka brzoskwiń

Na przygotowaną formę o wym. 38 x 23 cm zetrzeć na tarce (o dużych oczkach) jedną część zmrożonego ciasta, delikatnie ugnieść. Równomiernie wyłożyć masę serową, a na nią pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Wyłożyć pianę z białek, a na sam wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut w temp. 180°C. Ostudzić w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print