Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Pora zastanowić się, jakie słodkości zagoszczą na naszych stołach, w towarzystwie ulubionej kawy i unoszącego się zapachu świerku... Jeśli dotąd nie wiecie co upiec, proponuję sernik z brzoskwiniami autorstwa niezawodnej Dorotus. Jak dla mnie idealny- idealnie słodki, z idealnie soczystymi brzoskwiniami i kruchutkim ciastem. Robiłam go już kilka razy, myślę, że i Wam by posmakował. Polecam gorąco, a przepis podaję z moimi malutkimi modyfikacjami.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 3 szk. mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć folią, włożyć na co najmniej 1 godzinę do zamrażarki.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 125 g masła
- 1 szk. cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
Całe jajka utrzeć z cukrem na puch, nadal ucierając dodać masło, mąkę, aromat i twaróg. Dokładnie utrzeć.
Składniki piany:
- 5 białek
- 3/4 szk. cukru
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawać małymi porcjami cukier.
Dodatkowo: puszka brzoskwiń
Na przygotowaną formę o wym. 38 x 23 cm zetrzeć na tarce (o dużych oczkach) jedną część zmrożonego ciasta, delikatnie ugnieść. Równomiernie wyłożyć masę serową, a na nią pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Wyłożyć pianę z białek, a na sam wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut w temp. 180°C. Ostudzić w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz