-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę, cukier puder, posiekać nożem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut, po czym wylepić dno przygotowanej formy o wym. 20 x 32 cm.
Masa:
- 30 dag maku, sparzonego i 3-krotnie zmielonego
- 1/2 kg jabłek - obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 5 jajek
- 20 dag margaryny
- 1,5 szk. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżeczek kaszy manny
- aromat migdałowy
- bakalie (dałam rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową, suszone morele, w sumie około dwóch szklanek)
Dodatkowo: biała polewa
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, po czym kolejno dodawać roztopioną margarynę, jabłka, mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, aromat i bakalie. Masę wylać na ciasto. Piec około 60 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu oblać białą polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz